Waarom Repair Café sociaal en duurzaam is

De ouderen onder ons herinneren nog goed dat tot enige tientallen jaren geleden, Nederlanders hun spullen zelf konden repareren. Men bezat de slimheid en de ervaring en met goede gereedschappen waren de meeste machines te repareren. Repareren spaarde geld uit, het was leuk om iets gerepareerd te hebben en zonde om goede/dure spullen weg te gooien.

Anno nu zijn veel apparaten domweg niet meer te repareren of is het ‘goedkoper’ om een nieuwe te kopen. Zodoende is de animo om te repareren steeds verder gedaald en worden defecte spullen steeds makkelijker weggegooid. Niet dat men dat zo leuk vind maar omdat het de moeite niet meer loont.

In 2017 zal het gewicht van weggegooide elektrische spullen in de wereld zijn gestegen tot 65,4 miljoen ton per jaar. De berg koelkasten, vriezers, computers en andere elektrische producten is vergelijkbaar met 11 piramiden van Gizeh of 200 Empire State Buildings (Trouw). En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

BergKoelkasten

Als gevolg van de wildgroei van de wegwerpmaatschappij ontstaat massale milieuvervuiling die de gezondheid van de mensheid bedreigt. Worden de grondstoffen en energiereserves van de wereld in hoog tempo opgemaakt waardoor de kans op een welvarende wereld in de toekomst drastisch daalt. En wordt een technische economie gecreëerd waarin mensen de macht over hun eigen spullen verliezen. Alle reden voor ons om te zeggen: Genoeg is genoeg!

Sociaal, duurzaam én economisch

Repair Café combineert de noodzaak om minder weg te werpen met het sociale plezier van samen (leren) repareren. De tevredenheid en blijdschap die een geslaagde reparatie geeft, is onbetaalbaar en is de beste motivatie voor mensen om de volgende keer te repareren in plaats van weg te gooien. En ook voor de vrijwilligers van Repair Café is een gelukte reparatie de beste motivatie die er is.

Maar daarnaast willen we ook graag dat mensen beseffen dat zelf repareren een kostenbesparende en duurzame daad is. Ook al is dat een minder leuk onderwerp, we kunnen ons hoofd er niet voor in het zand steken.

Uit de stormachtige groei van Repair Café ‘s (2009-2014: NL:300, Wereld:700) blijkt voor ons dat zeer veel mensen willen dat er weer veel meer gerepareerd kan en gaat worden. Daarom hopen we en gaan we eraan werken dat Repair Café (en andere repareerbedrijven) een permanente plaats krijgen in de nieuwe economie.

De oplossingen van Repair Café passen in een bredere aanpak die de circulaire of kringloopeconomie wordt genoemd. Er zijn twee kringlopen: Die van natuurlijke stoffen (biologisch) en en die van niet-natuurlijke stoffen (techniek). Onze rol in de kringloop van de technische stoffen staat in de onderste  cirkel van dit mooie schema:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: